Festék és festék fajták

Posted by on október 11, 2011 at 10:28 du..

A portálon belül betekintést nyerhet a festékek világába, hogyan válassza ki, illetve hogyan használja fel az adott festékeket. Ebből a célból válogattuk össze a legfontosabb tudnivalókat Önnek kedves olvasó.

Oldalunk felépítése során figyelmet fordítottunk arra, hogy látogatóink a festéssel valamint a festék felhasználásával kapcsolatban olyan színvonalú információt kapjanak, ami kielégíti érdeklődéskörüket.

A továbbiakban szeretném végig vezetni Önt, hogy milyen cikket találhat magának az alábbi témakörökkel kapcsolatban.

Először arról lesz szó, ami az emberek életében a legnélkülözhetetlenebb, vagyis a közvetlen lakóterében a kényelem, amelyben elsődlegesen központi szerepet töltenek be a színek. A megfelelő szín kiválasztása mellett meghatározó szerepet tölt be a megfelelő beltéri falfesték kiválasztása is, hiszen minden élőlényre legyen az ember vagy állat a színek vannak a legnagyobb hatással.

Mire figyeljünk szobánk/otthonunk beltéri festése előtt?

Elsősorban lényeges, hogy a színek összhangban legyenek egymással és a bútorzattal. Számos ember rajong a békés meleg színekért, hisz az rendkívül jó közérzetet áraszt, ezáltal kényelmesebben érzik magukat otthonukban. Nekik ajánljuk a sárgás, barnás színeket és színárnyalatokat. Amennyiben a harmónia fontos, mindenféleképp tanácsos a zöldes színeket választani Önnek. A kék színt az úgynevezett hidegebb színek közé lehet sorolni. Ha szűkös a tér feltétlenül a világosabb festékszínt válasszon, mert az nagyobbítja a teret. Másodsorban a beltéri falfesték kiválasztása során ügyeljünk arra is, hogy ne foglaljon magába semmiféle káros és veszélyes anyagot. Közismert, hogy az oldószert tartalmazó anyagok káros kipárolgásuk miatt veszélyeztethetik Ön és családja egészségét is. Ennek érdekében olyan termék beszerzését ajánljuk, amely vízbázisú és használat után elpárolog.

Figyelmét a dobozon található VOC értékre összpontosítsa és ügyeljen arra, hogy a káros anyagot tartalmazó érték lehetőleg nulla vagy a közeli szám legyen.

Beltéri falfestékek

A bel térben használatba vett festékeknél létfontosságú további szempont, hogy megakadályozza a penészképződést.

A penészképződést megelőzni több hatás együttes eredőjeként lehet. Először is a festendő felületet makulátlanul penész mentesíteni kell.

Amennyiben megbizonyosodtunk, hogy a felületen már nem találhatók penészgombák, ezek után válasszunk olyan beltéri falfestéket, amely a párásodást is megakadályozza. Ilyen tulajdonságokat képviselnek a kerámiatartalmú festékek, mely hővisszaverő-képessége által gátat szab a párásodásnak és a penészedésnek. Ha magas a páratartalom a helyiségben kétségtelenül gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről. Ilyen lehet az ablak peremében elhelyezett szellőztető készülék, amely impozáns és gazdaságos módon oldja meg a szellőztetés problémáját. Mindenképp tartós és mosható terméket válasszunk.

Kültéri falfestékek   

Az alábbi témakörben a kültéri falfestékekkel, más néven homlokzati falfestékekkel foglalkozunk. Ebben az esetben is alapvető a megfelelő szín kiválasztása. Vigyázzunk arra, hogy a sötétebb színek több hőt szívnak fel magukba, ezért rövid időn belül elöregedhetnek a nagyobb hő terhelés következtében.

Feltétlenül ügyeljen arra, hogy UV ellenálló legyen, felületet rugalmasan befedje, és a káros időjárási viszonyokkal (eső, szél, hó) szemben időtálló legyen. Fontos a minőségi festékek választása, hiszen Önnek sem mindegy, hogy hány évente kell újrafesteni, és hogy milyen látványt nyújt az otthona.

A kültéri falfestékeknek három speciális fajtája van: a fára, a fémre és a tetőre kifejlesztett festékek.

A fémfestékek esetén egyik fontos szempont, hogy a fémfelületet tökéletesen elzárja a nedvességtől és a levegőtől, így nem oxidálódik, azaz nem rozsdásodik a felület. Ennél az eljárásnál speciális előkészítés és felületkezelés szükséges.

A tetőfestékek szűkebb csoportját képezik a kínálatnak, mégis annál lényegesebb funkciókat töltenek be, mert megakadályozhatják a tető beázását és ráadásul hővisszaverő-képességgel is rendelkeznek. Így jelentősen hozzájárulhatnak a kellemes lakóklíma kialakításához és a klímaberendezés kevesebb használatához, ezáltal Önnek jelentős lehet a megtakarítása.

A tetőfelületen sokféle kosz rakódik le, tehát az előkészítés során mindenképp ügyeljünk arra, hogy megfelelően tisztítsuk le a szennyeződéseket.

A továbbiakban a fafestékkel foglalkozunk, amelynek két csoportja van a lazúr és a fedőfestékek. A fa egy szerves élő anyag, folyamatosan mozog, változtatja szerkezetét.

Mindenképp olyan festéket válasszon, amely időtálló védelmet biztosít és képes ezt a mozgást rugalmasan követni. Létfontosságú, hogy vízhatlan, egyidejűleg páraáteresztő legyen. Reméljük megfelelő információkkal szolgálhattunk Önnek az alábbi témakörökkel kapcsolatban.

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődését és rendszeres látogatóként gyakrabban tekinti meg a Festékes szakmai portálunkat. ”Festék portál a színek világa, ami mosolyt csal az Ön arcára is.”